Здравейте,
пак съм аз(сигурно вече ви дотегнах) с поредния урок за лесен, евтин и ефектен трик с който да раздвижим и украсим картичките си.
Ще приготвяме домашен студен порцелан, а от него ще произведем коледни сладкиши за украса на проектите ни. :)
Много се рових из нета и гледах различни рецепти за различни моделиращи смеси, подбудена от ефектните курабийки, кроасанчета, понички и прочее сладкиши, които виждам най-вече по чуждестранните блогове и странички на колегите-картичкофурии. На няколко места дамите открито си бяха признали, че са купили готови тези декорации, но тук-там се прокрадваха заявки за саморъчна изработка. И аз, като една любопитка реших да пробвам. Избрах студения порцелан, защото не се нуждае от печене, замразяване, изсушаване с какви ли не фурнички и прочее, а си съхне сам на стайна температура и то за сравнително кратко време. На моя му трябваше 24 часа, за да стане напълно сух.
Много се рових из нета и гледах различни рецепти за различни моделиращи смеси, подбудена от ефектните курабийки, кроасанчета, понички и прочее сладкиши, които виждам най-вече по чуждестранните блогове и странички на колегите-картичкофурии. На няколко места дамите открито си бяха признали, че са купили готови тези декорации, но тук-там се прокрадваха заявки за саморъчна изработка. И аз, като една любопитка реших да пробвам. Избрах студения порцелан, защото не се нуждае от печене, замразяване, изсушаване с какви ли не фурнички и прочее, а си съхне сам на стайна температура и то за сравнително кратко време. На моя му трябваше 24 часа, за да стане напълно сух.
Давам ви рецептата, която използвах аз. Малко си я поизмислих, защото замених това и онова, но се получи изненадващо добре, та сърце не ми дава да не я споделя с вас. :)
- 2 пълни супени лъжици Ц 200
- 2 пълни супени лъжици обикновено бяло брашно(може да сложите и царевично, от фино смляното, за да е съвсем бял цвета на порцелана. На мен не ми беше нужен такъв ефект, за това използвах каквото имах у дома - обикновеното си брашно)
- 1/2 малка лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 супена лъжица обикновено олио
Всичко това забърквате до хомогенна смес и добре размесвате с ръце. Количеството изглежда малко, но предвид размера на изделията, за които ще го използваме, аз употребих едва половината. Останалото увивате добре в найлонче и съхранявате на стайна температура. :)
Ето така изглежда готовия порцелан. Малко е мазничък, заради олиото в него, за това е хубаво да работите върху найлон или някаква друга защитна повърхност.
И половинката, която отиде за моите сладки. :)
С помощта на линия, инструмент за ембосинг(оная пръчка с топченцето накрая), няколко капачки и две ръчички оформих тези сладкишки. Не съм използвала абсолютно никакви формички, но ако вие имате такива - действайте смело.
Изчаках час-два, за да изсъхне малко сместа и започнах същинската част по декориране на сладкишите.
За глазурата, която ще видите в следващите снимки се доверих на изпитана и лесна рецепта : Ц 200 и боичка по избор. Така получената смес след пълно изсъхване остава сочна и лъскава, има добра покривност и примамлив блясък. :) Разбира се, може да използвате и всякакви течни перли, готови смеси за декорация и каквото ви дойде на ум, че ще изглежда добре.
Изглежда вкусно, а?
Аз, разбира се, си поиграх още малко с крайния вид. Сложих обилно количество брокат, направих си и бял шоколад, за декорация(Ц-200 и малко боичка в цвят слонова кост, която "налях" в едно мини шприцче, което си направих от алуминиево фолио), малко боровинки(миниартюрни топченца от порцелана, които потопих в червена боичка и ето какво се получи накрая.
Давам ви и по-близък план за детайли:
Не забравяйте след известно време да ги обърнете, за да изсъхнат и от двете страни.
Със сигурност могат да се получат и много по-красиви и изпипани сладкиши, както и още много разновидности, но аз толкова си мога. :)
Част от сладкишите ми вече заеха своите достойни места по различни проекти, които ще ви покажа скоро в блога.
Надявам се да съм ви била полезна и да съм ви вдъхновила, за да опитате и вие. Ще се радвам, ако ми покажете и какво сте направили. :)
Желая на всички муза и време, за да реализирате идеите си. :)
На урочето може да попаднете и в блога на Картичкофуриите. :)
На урочето може да попаднете и в блога на Картичкофуриите. :)
Ето ги вкусните понички и кифлички и тук най-сетне! Поздравявам те за креативността инепрестанния стремеж да учиш нови неща! Благодаря, че споделяш наученото!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Ирена
Благодаря ти, Иренка.Щастлива съм да мога да споделям с хора като теб - добри, мили, възпитани, креативни и чувствителни за красотата в заобикалящия ги свят.
ИзтриванеПрегръщам те и ти изпращам усмивки. :)