вторник, 6 януари 2015 г.

Тефтер за рецепти №5

Здравейте, и за много години. 
Желая на всички от сърце много здраве, късмет и повече любов през новата 2015г. За мен лично тя-любовта е двигател, който ме зарежда и  вдъхновява. За това бъдете влюбени и вдъхновени и вие. :)

В днешната публикация ще ви представя Тефтер за рецепти №5, който ми беше поръчан от една много мила и приятна дама от Варна, която искаше да зарадва своя близка по случай предстоящия и рожден ден.
Получателката на подаръка ми бе описана като успешна дама-юрист с червена коса, която е сериозна и делова. Предложих няколко варианта за печат на моята поръчителка и тя, с помощта на брата на бъдещата рожденичка се спряха на един по-ретро печат с прекрасна кулинарка на него. В синхрон с това преценихме, че в името на ретро звученето ще използвам за основа крафт картон, като акцент ще бъде червения цвят, който бил любим на получателката. Чудих се по какъв начин да изобразя кулинарно нейната същност и понеже аз самата съм юрист по образование знам, че за да си успешен в този бизнес трябва да си доста твърд и суров понякога. Така с мисълта за огнената коса на въпросната дама ми хрумна да сложа една червена люта чушчица за закачка. Чушката обаче от една станаха две, после три и накрая им изгубих бройката...

Ето и какво ми се получи, а в движение ще ви разказвам и подробностите:


Тефтерчето го приютихме в подходящо декорирана кутия, която да завърши подаръка.


Ето и лицето на тефтера, който изработих с огромно желание и много любов.
Сложих малко глоси тук и там, рамкирах с червен бордюр отделните елементи и сложих две джвъчки за ъгълчетата от бирен картон, който също оцветих в червения - акцентен цвят.
За къде кулинария без прибори, за това и те присъстват във визията. :)


За разделител - отново чушки... Казах ви, че им загубих бройката някъде по пътя, а тия са толкова сладки, че направо си просеха мястото тук. :)

На вътрешната страница поместих едно закачливо пожелание от поръчителите, което скалъпих на бързо в стихотворна форма. Споменавала съм ви преди, че доста отдавна пишех и поезия. :)
Разделите в тефтера са 5 на брой(Салати, Супи, Основни, Тестени, Десерти), а страниците за записване за 200 на брой. Пожеланието е разпечатано на паус, който напоследък ми е много любим. За да скрия точките лепило, с които го закрепих сложих и няколко перлички за разкош.


Салатените рецепти изобразих с тези чудесни зеленчучки, които оцветих ярко, за да са по-апетитни на вид. Естествено, излишно е да ви казвам, че навсякъде в тефтера се ля обилно количество глоси и брокат. :) Понеже някои от изображенията за разделите имаха кафяво, реших, за да ги откроя по-добре да ги обкантя с бяло. Пробвах с гел-химикалка, но резултатът беше направо позорен, за това на помощ ми дойде един бял молив(акварелен), който се оказа, че изпъква чудесно на крафт картона.


Не може да не сте забелязали вече, че на всяка страница отново присъства нейно величество - лютата чушка. :)


Супените продукти са класически - картофче, морковче, лук и там някъде посредата се намърда и една репичка, цвекло или каквото и да е там това нещо... :)


За основните обичайно ми харесва да заложа на пиленце или рибка. Този път в центъра на събитията се оказа едно много апетитно плато с пиленце, което е с хрупкава коричка от брокат. Ям-ям... :)


Ето го и отблизо. Много апетитно изглежда, нали??? :)


Най-подходящия печат за печивата са тия кроасанчета и хлебчета, които си натъкмих сама, като направих хирургическа операция на един фрий печат с фотошопа.

И понеже нямам с какво да изобразя сусам по тях, реших, че и маковото семе под формата на брокатец ще свърши работа. Не знам за вас, но на мен ми изглеждат току що излезли от фурната. :)


За ретро визия на сладкиш избрах този вдъхновяващ боровинков пай, който ми идеше да изпапкам, докато го оцветявах.


 Има си и сосче, а чинийката е в цвят слонова кост. Много ми е елегантно и вкусно на вид.


На гърба на задната корица сложих джобче с малко бележки в него, за да може получателката да си води записки или рецепти, които чакат своя ред да се запишат сред любимите.


Гърба също декорирах с няколко чушки и малко етикетче, което скоро изработих за себе си. :)

Ето и как се подредиха етикетчетата на разделителите. Не можах да не им сложа малко канапче за разкош. :) И естествено - са червени.


На финала реших да добавя една сатенена панделка в цвят шампанско, с която вързах кутията символично, за да изглежда все пак като подарък.


Обичам моите пратки да са добре съхранени, за това кутията поставих в друга кутия и я опаковах в тази красива хартия, която ми стана любима за зимния сезон. Вързах малко канап, който оцветих в червено и добавих мъничка, благодарствена картичка за гласуваното ми доверие.

Преди малко се чух с поръчителката ми и по нейните думи всичко много и  е харесало. Това ме прави истински щастлива, защото се старая да влагам душата си във всеки проект. Още веднъж - Благодаря ти, Зори, че ми се довери и ми даде свобода на действия, за да го бъде този красив тефтер. Надявам се да бъде посрещнат с много ентусиазъм и да остане скъп спомен на твоята приятелка. :)

Проектчето ми стана много любимо и като такова не мога да не го включа в няколко предизвикателства:

Е, това е за сега от мен. Очаквайте ме скоро пак с някои от последните ми произведения от миналата година, които до сега не успях да покажа тук. :)

13 коментара:

  1. Страхотноо е ! А как съм гладна рано сутрин хихи :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, дано се похапнала вече. :) Благодаря ти, че се отби при мен. :)

      Изтриване
  2. Валари, много подходяща тази чушка - където и да я сложиш все добре седи.
    Защо не се включиш ето тук при нас:Not Just Cards Challenge Blog.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кат. С удоволствие ще се присъединя. Благодаря ти, че ме светна. :) Усмивки

      Изтриване
  3. Ох, Вал! Прекрасен рецептурник, просто няма грешка. Не само да огладнееш, като го гледаш, но и да ти се прииска да си сготвиш. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Силви.То нали това е замисълът - да ти се доготви от него. Хи-хи.
      Прегръдки.

      Изтриване
  4. Чудесен рецептурник! Хареса ми и вниманиети ти към детайлите и цялстното изпълнение! Благодаря ти, че участва в моето Картичкофурийско предизвикателство!
    Усмхната и успешна нова година,
    Кали

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кали. За мен е чест да видя твой коментар под мое творение. Беше удоволствие да се включа. :)

      Изтриване
  5. В линкът за участие явно има някаква грешка, но се радвам, че се заинатих и открих този проект. Радва не само с визия и изпълнение, но и с вниманието към всеки един детайл. Благодаря за участието в предизвикателството на Card Mania. Успех и с удоволствие ще ви очакваме отново при нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за проявения инат. :) Не знам защо е станала такава грешка в линка. Ако има начин бих го поправила. Мерси и за милите думи. Усмивки от мен. :)

      Изтриване
  6. Здравейте! Аз съм получателката на подаръка, т.е. Плами. Възхитена съм и очарована. Изключително красиво, креативно и уникално. Това е наистина един специален подарък. А като разбрах, че е изработен единствено за мен, това го прави още по-ценен. Благодаря Ви от сърце! Вие сте вълшебница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е огромна радост да прочета думите ви. Благодаря от сърце за щедрите комплименти. Щастлива съм, че имах възможността да бъда малка част от вашия личен празник.

      Изпращам ви усмивки и пожелавам да запълните страничките с много специални рецепти все за любими хора. :)

      Изтриване